V četrtek, 24. marca 2016, smo imeli sedmošolci kulturni dan. V okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo, ki je namenjen spodbujanju bralne kulture in uveljavljanju izvirnih slovenskih mladinskih leposlovnih del, smo v Šentjurju obiskali: Muzej Zakladi Rifnika, Ipavčevo hišo in Knjižnico Šentjur.  Vsi smo prejeli v dar knjigo pisatelja Damijana Šinigoja Iskanje Eve. Na naslednjih povezavah si lahko preberete več o projektu  in si ogledate fotografske utrinke.

 

Učenci smo kulturni dan prijetno in poučno preživeli. Povsod smo se počutili prijazno sprejete. Ob zaključku dneva smo zapisali tudi poročilo in vtise. Sošolka Nika Škornik je zapisala:

V četrtek, 24. 3. 2016, smo imeli sedmošolci OŠ Slivnica pri Celju kulturni dan. Odpravili smo se v Šentjur. Ogledali smo si zaklade z Rifnika, Ipavčevo hišo  in obiskali splošno knjižnico Šentjur.

Z avtobusom smo se odpeljali izpred šole ob osmi uri. Vožnja ni bila dolga, saj smo se peljali le do Šentjurja. Izstopili smo na Zgornjem trgu. Najprej smo obiskali muzej. Tam nas je prijazna vodnica popeljala po razstavi. Povedala nam je, kako so živeli ljudje na Rifniku v različnih časovnih obdobjih. Pokazala nam je veliko arheoloških odkritij. Spoznali smo, kako so bili arheologi opremljeni. Videli smo, kako se današnje  življenje razlikuje od življenja v preteklosti. Spoznali smo veliko novega in videli zanimiva odkritja ter stare predmete.

Nato smo odšli do spominske hiše skladateljev in zdravnikov Ipavcev. Najprej smo se usedli. Vodnica nam je razložila nekaj na kratko. Lahko smo celo zaigrali na star klavir. Bil je zelo razglašen. Hiša je imela že na začetku starinski pridih. Bila je tudi lepo opremljena. Odpravili smo se po stopnicah. Ko smo prišli na vrh, smo si ogledali spominski sobi bratov Ipavcev. Vodička je v ozadju predvajala tiho glasbo. Slišali smo znana dela in videli stare notne zapise. Povedala nam je je vse o izvoru družine Ipavcev in njenem delovanju. Nato smo se spustili v pritličje, v poročno dvorano. Tam smo se odpočili in občudovali umetnine. Poslušali smo zelo znano delo Benjamina Ipavca, Serenado za orkester in lok. Mnogi ne vedo, da se je sprva imenovala Serenada za klavir štiriročno. To so odkrili šele pred kratkim. Odpravili smo se na vrt in si ogledali Plečnikov vodnjak. Največ pozornosti je pritegnila stara, mogočna lipa. Sedli smo na tribune in malicali …

Peš smo se odpravili proti knjižnici, kjer so nas toplo sprejeli. Svoje stvari smo odložili v garderobo. Posedli smo se k veliki mizi. Knjižničarka nam je razložila splošne podatke o knjižnicah in Knjižnici Šentjur. Pokazala nam je tudi zelo stare knjige in povedala, kako je potrebno z njimi ravnati. Nato smo si pogledali kratek filmček, posnet po odlomku iz knjige Iskanje Eve. Bilo je zelo zanimivo. Veliko smo izvedeli o knjigi in pisatelju Damjanu Šinigoju. Lahko smo si ogledali knjižnico. Domov smo odšli vsak s svojim izvodom knjige Iskanje Eve.