Šentjur, 16. 3. 2016 – Tokrat že 26. po vrsti so se v Ipavčevem kulturnem centru sestali predstavniki šolskih skupnosti iz osnovnih šol občin Šentjur in Dobje na občinskem otroškem parlamentu, ki ga vsako leto organizira občinska izpostava Zveze prijateljev mladine v Šentjurju. Po kratkem uvodu Anje Furdi in Vida Palčnika v letošnjo temo Pasti mladostništva je spregovorila predsednica ZPM Šentjur ga. Albina Karmuzel, nato pa so si mladi parlamentarci ogledali predstavo Društva za boljši svet Ujeti se ne dam. Poučna predstava je skozi zgodbo o treh na videz nezdružljivih tabornikih, prikazala, da se s sodelovanjem da uspeti, prav tako so se dotaknili tudi spletnih omrežij in mlade borke za otroške pravice Malale Yousafzai.

Nato so se mladi razdelili po delavnicah, kjer so o pasteh na spletu razpravljali s predstavnico projekta safe.si Tjašo Jerman Kuželički, o drogah in težavah z odvisnostjo s socialno pedagoginjo iz projekta Človek Nino Malec ter z Borutom Maroltom iz Zavoda za vzgojo in izobraževanje Logatec. Mladi so tako strnili ideje in jih nato v veliki dvorani IKC-ja predstavili še ostalim parlamentarcem. Prišli so do zanimivih zaključkov ter dejstev, ki so jih morda slišali na novo.

Na koncu so mladi izvolili še dva predstavnika, ki bosta šentjurske parlamentarce zastopala na državnem otroškem parlamentu v Državnem zboru v Ljubljani. Zaupanje so letos podelili Anji Furdi iz OŠ Slivnica pri Celju ter Ani Slomšek iz OŠ Franja Malgaja Šentjur. Letos prvič bosta o dogajanju iz parlamenta poročala tudi novinarja Zala Gazvoda iz OŠ Franja Malgaja Šentjur ter Vid Palčnik iz OŠ Slivnica pri Celju.

Vid Palčnik