Pozdrav svobodi in delu smo naslovili proslavo ob dnevu upora proti okupatorju in prazniku dela, ki smo jo izvedli v petek, 25. aprila 2019, v šolski telovadnici. Učenci od 2. do 9. razreda so razmišljali, kaj jim pomeni svoboda in kaj je delo, svoje misli zapisali in nekateri so jih sami prebrali, druge so bile predstavljene na projekciji, nekaj pa jih lahko prebiramo ob vstopu v šolske prostore.
Za pesmi sta poskrbela oba pevska zbora, z glasbili so se predstavili mladi glasbeniki: četrtošolec Nik, petošolci Maj, Jan in Jasmin, šestošolci Kristina, Rebeka in Benjamin.
Najbolj pa nas je navdušila Leja Planko, ki je svoje razmišljanje o svobodi zaključila z besedami: “Poglejmo po svetu. Otroci umirajo od lakote. Njihovo življenje je življenje na ulici. Otroci naših let na ramah nosijo puške. Drugi trdo delajo, da pomagajo preživeti družino.  Ali se mi RES lahko pritožujemo? Zagotovo ne. Lahko se la zahvalimo, da smo se rodili tu, kjer smo. Poskrbimo raje, da bo svet lepši. Sprejmimo drug drugega, ne glede na raso, vero, mišljenje…. Vsi smo kljub razlikam ena in ista vrsta – LJUDJE.”