V torek, 1. 10. 2019 smo se učenci devetega razreda odpravili na ekskurzijo v Velenje (Šaleško dolino). Odpravili smo se ob osmi uri zjutraj, malico smo dobili v šoli, lahko pa smo jo imeli tudi s seboj.

Odpeljali smo se do naše prve točke, Muzeja premogovništva v Velenju (rudnika). Tam smo vstopili in dobili smo značke oz. žetone kot vstopnico, da lahko greš v rudnik. Razdelili smo se v dve skupini, 9. a in 9. b razred. V rudnik smo odšli najprej 9. b razred. Peljali smo se z dvigalom približno 157 metrov pod zemljo 4 m/s. V rudniku smo si ogledali veliko prizorov. Imeli smo tudi malico, ki smo jo dobili pred odhodom v rudnik. Za malico smo imeli kranjsko klobaso, žemljo in sok. Nekaj časa za nami se je na ogled rudnika odpravila še druga skupina. Poleg ogleda rudnika smo imeli tudi predavanje o ekologiji Velenjskih jezer. Odšli smo tudi na krajši sprehod ob jezerih.

Pot smo nadaljevali do Velenjskega gradu. Pot na grad je dokaj naporna, kajti prehoditi smo morali 233 stopnic. Ko smo prišli do gradu, je bil čas za malico iz nahrbtnika. Vsi smo se najedli in odšli v grad. Grad je zelo lepo ohranjen, čeprav je že star. Iz grada se tudi lepo vidi mesto Velenje. Ogledali smo si veliko zanimivih stvari in prostorov.

Čakala nas je še zadnja točka in to je bila Hiša mineralov. Tam je bilo skoraj vsem najbolj všeč, ampak smo bili tam tudi najmanj časa. Lahko smo kupili tudi kakšen kamen oz. mineral, vendar nekateri so bili precej dragi. Spoznali smo tudi gospoda Jožeta Rihtarja, ki je imel zbirko mineralov.

Imeli smo še čas, zato smo se z učiteljicami odpravili do manjšega nakupovalnega centra, kjer smo imeli pol ure prostega časa.

Približno 15 do štirih smo se dobili pred nakupovalnim centrom in smo se odpravili proti avtobusu in domov. Pred šolo smo prispeli okoli pete ure.

Meni so bili nekateri ogledi bolj všeč nekateri manj. Najboljše mi je bilo všeč v Hiši mineralov in v rudniku, kjer smo se peljali z vlakcem.

Nika Melanšek, 9. b