Ob bližajočem se slovenskem kulturnem prazniku so si učenci ogledali gledališko predstavo. Učenci višje stopnje so uživali ob predstavi S Prešernom prešerni, učenci nižje stopnje pa so doživeto soustvarjali predstavo Turjaška Rozamunda. Obe predstavi sta učence pozvali k razmisleku o praznovanju Prešernovega dne.

Predstava S Prešernom prešerni je nastala na podlagi pesnitev našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Ob doživetju  predstave so se učenci tudi veliko naučili, saj so bila na izviren, duhovit način predstavljena Prešernova dela: Soldaška, Orglar, Povodni mož, Glosa, Turjaška Rozamunda, Kam?, Krst pri Savici, Od železne ceste in Zdravljica.

Predstava Turjaška Rozamunda je prikazala prelepo, toda zelo ošabno deklico. S pripovedovanjem zgodbe začne Majeva babica, saj si je Maj zaželel pravljico pred spanjem. Da mu še ne bi bilo treba v posteljo, je zgodbo o Rozamundi sam pripovedoval naprej. Učenci so spremljali napeto zgodbo o življenju Ostrovrharja, ošabne Rozamunde in lepe Lejle, ki se seveda zaključi tako, kot je prav.