Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča, da bodo 10. maja 2017 pričeli s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca junija 2017.

Polaganje vab se bo izvajalo v 50 km pasu ob meji s Hrvaško (območje cepljenja),  z višine 300 m, s pomočjo posebej prirejenih letal.  V vsaki akciji se položi 380.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 – 26 vab/km2.

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja (vabe) in kapsule s cepivom (vsebina vabe). Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin).

Več o ceplenju lisic najdete na tej povezavi.

POMEMBNO

·              Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!

·              Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo.

·              Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.

·              Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto!

·              Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!

·              Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!