V četrtek, 24. novembra 2016, se je 12 članov knjižničarskega krožka udeležilo strokovne ekskurzije v Ljubljano. Obiskali smo Muzej iluzij in 32. Slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu v Ljubljani. 

V Ljubljano in nazaj smo varno in udobno potovali z vlakom. Muzej iluzij smo doživeli v pravem pomenu besede, z zanimanjem smo si ogledovali sobe in razstavljene predmete ter se ves čas pridno fotografirali. Po malici smo obiskali knjižni sejem. Sprva smo sami obiskovali stojnice in spoznavali ponudbe različnih založnikov, nato pa še vodeno v sklopu Šolskega knjigosleda. Obiskali smo stojnico Literarnega društva Celje, Strip.art.rnice Buch in Državne založbe Slovenije. Povsod so nas prijazno sprejeli in nam na zanimiv način predstavili svojo ponudbo.

 

Podrobnejši opis “osvajanja” Ljubljane so zapisali devetošolci Janja, Tina in Gregor:

24. novembra 2016 smo si učenci, ki obiskujemo knjižničarski krožek, ogledali Muzej iluzij in 32. knjižni sejem v Ljubljani.

Muzej  nas je vse zelo navdušil, saj se zelo razlikuje od ostalih muzejev. Ogledali smo si različne zanimive sobe, “naučili” smo se hoditi po stropu, v sobi z ogledali smo se videli v neštetih podobah, v treh sekundah smo se pomanjšali ali povečali, postali “palčki” ali “velikani”, v ogledalu smo videli svoj obrnjeni portret, v “kalejdoskopu” smo  videli svoje portrete obrnjene v različne smeri, doživeli poševno sobo in učinek geometrijskih vzorcev. Na stenah smo prepoznavali 3-D podobe, med katerimi je bilo nekaj precej strašnih. Še posebej všeč nam je bilo, ker smo se po muzeju gibali prosto. Lahko smo se fotografirali, kolikor smo hoteli, kar za druge muzeje običajno ne velja. Zelo domiselni smo bili v poziranju. Nekateri smo imeli tudi malo vrtoglavice ob obisku sobe, v kateri se s svetlobnimi efekti ustvari vtis vrtenja. Reševal nas je trden prijem kovinske ograje, strašil kakšen krik in bodril prešeren smeh večine. V zadnjem prostoru smo se lahko tudi poigrali z miselnimi igrami. V muzeju  je bilo zelo zabavno.

Obiskali smo tudi 32. knjižni sejem, ki je potekal v Cankarjevem domu. Med množico knjig,  smo se težko odločili, katero bi si kupili. Nekatere knjige so ponujali po zelo ugodni ceni. Imeli smo tudi voden ogled po sejmu.  Obiskali smo tri stojnice, pri katerih so nam na zanimiv  način predstavili knjige. Zabavno si je bilo tudi izmišljevati zgodbe s pomočjo kock s slikami.

Vsem nam je bilo na ekskurziji zelo všeč in žal bi nam bilo, če se je ne bi udeležili.