V soboto, 19. novembra 2016, so se tri najuspešnejše učenke s šolskega tekmovanja v znanju o sladkorni bolezni udeležile državnega tekmovanja v Kočevju na OŠ ob Rinži. Vse so dokazale, da o tej bolezni, predvsem pa njenem preprečevanju z zdravim načinom življenja, zelo veliko vedo. Ana Skale in Lucija Kolar sta osvojili srebrno, Tjaša Voga pa zlato priznanje.Tekmovanje v znanju o sladkorni bolezni že 18. leto organizira Zveza društev diabetikov Slovenije z namenom, da mlade seznanja o tej kronični in neozdravljivi bolezni, ki jo poimenujemo tudi epidemija moderne dobe. Zanjo so značilne previsoke vrednosti krvnega sladkorja. Danes ima sladkorno bolezen že vsak 11. Zemljan. Na žalost je med sladkornimi bolniki čedalje več otrok in mladostnikov.

V tem šolskem letu se je priprav in šolskega tekmovanja udeležilo 18 osmo- in devetošolcev, ki so bili zelo uspešni že na šolskem tekmovanju, ki je bilo 14. oktobra 2016. Bronasto priznanje so poleg Ane Skale, Lucije Kolar in Tjaše Voga osvojili: Nelly Zupanc, Maja Arhar, Peter Mansutti, Nastja Menhard, Maja Mesarec, Nika Pungeršek in Patricija Tanšek.

Vsem tekmovalcem čestitamo za njihovo prizadevnost in dosežene uspehe.

O sladkorni bolezni, tekmovanju in organizatorju tekmovanja, Zvezi društev diabetikov Slovenije, ki je letos obeležilo svojih 60 let delovanja,  si lahko preberete več na:  http://www.diabetes-zveza.si.

Preberite tudi poročilo o izvedbi državnega tekmovanja  v Kočevju, na OŠ ob Rinži.

 

mentorica Jožica Vodeb