V četrtek, 28. 9. 2023, smo se učenci šestega in sedmega razreda odpravili na ekskurzijo v Prekmurje.

Naš izlet se je pričel že pred osmo uro. Z avtobusom smo se najprej odpravili v Ižakovce. Tam smo se ustavili na Otoku ljubezni in si ogledali tamkajšnji muzej. Ali veste, kdo so bili büjraši? To so bili ljudje, ki so prostovoljno utrjevali rečne bregove reke Mure, da ni tako poplavljala. Potem smo se odpeljali v Filovce, kjer smo si ogledali Lončarsko vas. Videli smo staro peč za žganje posode in panonsko hišo, ki smo si jo lahko ogledali tudi od znotraj. Naš vodič nam je v živo prikazal, kako se iz gline naredi lonec in pekač za potico. Ko smo si ogledali Ižakovce in Filovce, smo se odpravili na kosilo v Motel Čarga, da smo si ponovno napolnili baterije. Ko smo se peljali proti doživljajskemu parku Vulkanija, smo na poti videli tudi Plečnikovo cerkev v Bogojini.

Vulkanija je bila najbolj zanimivo doživetje na ekskurziji. Tam smo si ogledali muzej različnih kamnin, nato pa smo zares odšli v Vulkanijo. V njej nas je pričakal krtek Oli in prijazna vodička nam je razložila vse o vulkanih. Bili smo pripravljeni, da se odpravimo v osrčje Vulkanije. Na vsakem koraku nas je iz svoje podzemne pisarne spremljal Oli in nas razveseljeval s 3D posnetki in drugimi različnimi dogodivščinami. Na koncu smo si lahko v trgovinici kupili kakšen spominek in se posladkali še s sladoledom ali kokicami. Ohladitev s sladoledom je zelo prijala, saj je bil cel dan sončen in zelo topel.

S tem je bilo ekskurzije konec in okoli sedme ure zvečer smo se vrnili v šolo. Meni je bil ta dan zelo všeč in mi bo za vedno ostal v spominu. Verjetno se bomo vsi, ki smo šli na ekskurzijo, tudi čez več let še vedno spominjali vulkanov, büjraštva in izdelave lončenih izdelkov.

Eva Polenšek, 6. razred