Učenci 8. razreda, OŠ Slivnica pri Celju,  smo se 2.10. 2019 odpravili na Gorenjsko. Naša pot se je začela na avtobusni postaji pred šolo ob 7.30 uri. Na Gorenjsko smo se vozili približno tri ure.

Najprej smo obiskali Vrbo, rojstni kraj enega največjih slovenskih pesnikov, Franceta Prešerna. V njegovi rojstni hiši smo poslušali gospoda, ki nam je razložil veliko o takratnem življenju. Njegova razlaga je bila prijetna za uho, saj je znal dogajanje v preteklosti popestriti s humorjem sedanjosti. Po zanimivem uvodu smo imeli prost ogled po hiši. Sledil je odhod v Radovljico in ogled čebelarskega muzeja. Ogledali smo si zgodovino čebelarstva, poslušali in zapisovali podatke o čebelarjenju in videli veliko znamenitih panjskih končnic (poslikane deščice za zapiranje panjev). Videli smo tudi razstavo različnih izdelkov iz medu, voska, lesa ter si na koncu ogledali še filmček o čebeljih družinah. Po ogledu čebelarskega muzeja so bili naši želodčki že pošteno lačni, zato smo se odpravili na kosilo. Urica klepeta ob dobri hrani nas je napolnila z novo energijo in odpravili smo se naprej proti Kropi. Tam smo si pogledali muzej kovaštva in vigenjc. V vigenjcu nam je gospod, katerega dedek je še delal v proizvodnji, v praksi prikazal izdelavo žebljev in predstavil delovanje vigenjca v preteklosti. Nekaj učencev je lahko celo pomagalo  pri izdelavi. V kovaškem muzeju smo si nato ogledali še maketo starega mesta Kropa. Voditeljica nam je prikazala življenje v tistem času (higieno, pripravo hrane, delo…) in tako smo izvedeli veliko o kovačih, njihovih družinah  in tovarnah, ki so takrat obratovale. videli smo tudi smo si razstavo različnih žebljev, ki so jih kovali in majhno maketo železarne.

Čeprav je ekskurzija potekala cel dan, sem imel občutek, da je bil krajši od ostalih dni. Vsi obiskani kraji so bili zanimivi obenem pa smo spoznali in naučili še marsikaj novega. Za piko na i pa smo se pred prihodom domov posladkali še s Trojanskimi krofi.

Klavdij Lesjak, 8.a