V torek, 27. 9. 2016, smo se sedmošolci odpravili na ekskurzijo v Prekmurje. V meglenem jutru, ki je napovedovalo čudovit sončen dan, smo svojo pot začeli radovedni in polni pričakovanj. Odpeljali smo se proti Ptuju, kjer nas je na Ptujskem gradu pričakala vodička, nam razkazala mesto z grajskega hriba in pripovedovala o zgodovini Ptuja. Nato nas je popeljala po starem mestnem jedru in predstavila znamenite in pomembne mestne stavbe.

Pot smo nadaljevali proti Ižakovcem. Po kratkem vmesnem postanku za malico in osvežitev smo se kmalu zapeljali preko reke Mure in tako prispeli v Prekmurje. Kmalu smo bili na Otoku ljubezni,  to je otoček, ki ga je s svojim tokom oblikovala Mura. Zaslišali smo ropot lesenega mlinskega kolesa, ki je del starega mlina na Muri. Mlin je pritrjen na dva lesena čolna, ki plavata ob bregu reke. Po ogledu smo se popeljali še z brodom preko Mure in nazaj. Tu je tudi muzej, kjer nam je prijazna gospa povedala vse o utrjevanju bregov reke, ki je rada poplavljala.

Odpeljali smo se v Moravske Toplice, kjer smo pojedli okusno kosilo, po kosilu pa smo si ogledali evangeličansko cerkev, ki jo vodi škof Geza Erniša. Od tu smo odšli v Filovce, staro lončarsko vas. Ogledali smo si tipično panonsko hišo, starejši gospod pa nam je pokazal, kako se iz gline izdeluje razna posoda. Kupili smo lahko tudi spominke ali kakšno posodo. Na koncu smo si ogledali še Plečnikovo cerkev v Bogojini, kjer sta dva učenca prebrala nekaj zanimivosti o njej.

Zadovoljni, polni zanimivih vtisov in malo utrujeni smo se namestili v avtobus in se popeljali domov. To je bil zares prijeten dan, saj smo se imeli zelo dobro.

Vtisi učencev

Najbolj mi je bilo všeč v lončarski vasi. Videli smo lahko, kako nastane posoda na lončarskem vretenu. Zanimiva je tudi lončarska peč, v kateri sušijo izdelke. Lahko smo si kak izdelek tudi kupili. (Maruša Vovk, Urh Urleb, Patrik Štancer, Žan Fendre)

Na ekskurziji smo bili na gradu v Ptuju in hodili po mestu, bili smo v dveh cerkvah: v Moravskih Toplicah in v Bogojini,  na Otoku ljubezni v Ižakovcih in v lončarski vasi v Filovcih. Bilo nam je všeč, ko smo se peljali z brodom čez reko Muro in  ko je gospod v lončarski delavnici izdelal posodico. Ko smo prišli na grad v Ptuju, nam je gospa zelo dolgo razlagala o zgodovini, zato nam je ostalo malo časa za ogled mesta. (Tjaša Pungeršek, Veronika Planko, Maja Polšak)

V Filovcih smo si ogledali tipično prekmursko hišo. Zelo je zanimiva, saj je pokrita s slamo in v njej je staro pohištvo. (Maja Podkrajšek)

Zanimivo je bilo videti, kako deluje plavajoči mlin. Če si pogledal v vodo, se ti je zdelo, kot da bi se mlin  premikal. (Marcel Vinkler, Anej Tanšek)

Bilo je super, veliko smo se naučili. Najboljša nama je bila lončarska vas. Zelo zanimiva je bila tudi zgodovina mesta Ptuj. Videli smo evangeličansko cerkev, bili na Otoku ljubezni v Ižakovcih in obiskali še veliko zanimivosti. (Maksim Loknar, Katarina Zalokar)

Pot do Prekmurja mi je bila zelo všeč, saj sem opazoval lepo naravo, jezera… Lepo je bilo tudi na Otoku ljubezni. Pa na avtobusu smo se prijetno družili. (Žan Niko Jukič, Amadej Zupanc)

Vožnja z avtobusom je bila zelo dolga. Zelo smo bili navdušeni nad lončarsko vasjo. Opazovali smo, kako gospod oblikuje glino. Zanimivo je bilo, ko smo šli na brod. Tudi Plečnikova cerkev v Bogojini nas je navdušila. Všeč nam je bilo kosilo, bili so dunajski zrezki, pomfri, solata in sok. (Nejc Polenek Štorman, Benjamin Košak Pevec, Luka Voga)

Ogledali smo si zunanjost in notranjost evangeličanske cerkve v Moravskih toplicah. Drugačna je od cerkva v naših krajih, notranjost ni tako bogata. (Maruša Maček, Žiga Tovornik)

Na ekskurziji je bilo lepo. Najbolj nama je bilo všeč v Ižakovcih, ko smo si ogledali mlin in film o reki Muri. Zelo lepo je tudi bilo, ko smo se peljali z brodom čez Muro. Pa tudi ko smo opazovali izdelovanje lončene posode. (Timen Čavš, Miha Klajnšek)

Na Otoku ljubezni smo si lahko kupili spominke, z brodom pa smo se peljali tudi čez reko Muro. Vožnja je bila nekaj posebnega. (Kristjan Jurjec, Leja Ratej, Anže Kolar)

Na ekskurziji je bilo lepo. Všeč nam je bil mlin na Muri in vožnja z brodom. Na brod je prišel tudi tigrasti muc in se peljal z nami. Zanimivo je bilo tudi izdelovanje posod iz gline. Na avtobusu pa je bilo najboljše, saj smo se zabavali. (Aljaž Romih, Niko Žafran, Anže Ratajc, Jan Muškotevc)