Od 26. 5. 2019 do 2. 6. 2019 je v Neu Anspachu potekala mladinska izmenjava, ki se je je udeležilo deset učencev OŠ Slivnica pri Celju.

V nedeljo, 26. 5. 2019, smo se ob šesti uri zjutraj zbrali na železniški postaji v Šentjurju, se poslovili od staršev in odšli na vlak. Peljali smo se do Zidanega Mosta, kjer smo eno uro čakali na naslednji vlak. S tem vlakom smo se odpeljali do Ljubljane, kjer smo morali prestopiti na avtobus do Jesenic. Tu smo se končno vkrcali na mednarodni vlak. Vožnja je bila zelo dolga, ampak nam kljub temu ni bilo niti malo dolgčas. V Frankfurt smo prispeli okoli sedme ure zvečer. Sprva smo sicer izstopili na napačni postaji, ampak smo potem odšli na naslednji vlak in se odpeljali do naše končne postaje. Iz Frankfurta smo se s kombijem odpeljali do Neu Anspacha, kjer so nas na parkirišču pričakali naši gostitelji. Vsak je s svojim gostiteljem odšel domov, kjer smo se namestili in utrujeni od dolge vožnje šli spat.

V ponedeljek zjutraj so nam v šoli pripravili dobrodošlico, na kateri je igral šolski bend. Prve tri dni smo imeli različne delavnice (igranje cajona, kuhanje, košarka, grafiti, izdelovanje hotela za žuželke in plesna delavnica). Vsak od nas je obiskoval eno delavnico, ki si jo je izbral. Po delavnicah smo vsak dan imeli čas za razne igre in spoznavanje mesta. V ponedeljek popoldan smo imeli prosti čas za druženje v mladinskem centru, v torek smo šli na bowling. V sredo smo obiskali podjetje Adam Hall, ki je poznano po izdelovanju koncertne opreme, zatem pa smo pripravili in okrasili dvorano za sobotni večer. V četrtek smo imeli prost dan za druženje z gostiteljem in družino. Jaz, moja gostiteljica in njena starša smo obiskali živalski vrt v Frankfurtu, nato pa smo odšli še na piknik. Tam smo jedli sladoled, igrali nogomet in odbojko ter imeli veliko zabavo.

V petek smo se ob osmi uri zjutraj zbrali na železniški postaji v Neu Anspachu in se z vlakom odpravili v Frankfurt. Najprej smo si ogledali mesto, nato smo šli v Commerzbank Tower. Tu smo imeli kosilo in voden ogled po stavbi. Z dvigalom smo se povzpeli v 53. nadstropje, in sicer 240 metrov visoko, od koder smo imeli odličen razgled na mesto. Ko smo z ogledom končali, smo imeli dve uri prostega časa, ki pa sta nam zelo hitro minili. Okoli petih smo se nato zbrali in odšli na vlak proti Neu Anspachu.

V soboto dopoldan smo se imeli možnost udeležiti iger brez meja, jaz in moja gostiteljica pa sva dopoldan raje izkoristili za nakupovanje in druženje. Ko sva prišli domov, sem spakirala in pospravila vse stvari ter se začela pripravljati za zaključno prireditev, ki se je začela ob šesti uri zvečer. Na prireditvi je vsak od nas predstavil svojo delavnico, ki jo je obiskoval od ponedeljka do srede. Za uradnim delom prireditve je bila večerja, nato pa poslovilna zabava. Na odru smo peli, plesali in se zelo zabavali. Ampak vse to nam je prehitro minilo, saj smo se morali ob polnoči odpraviti proti avtobusu. Slovo od naših gostiteljev, družin in prijateljev je bilo zelo težko. Vsi skupaj smo se v enem tednu zelo navezali drug na drugega, zato nam ob odhodu domov ni bilo lahko. Vožnja domov je bila dolga in naporna, saj smo se z avtobusom vozili deset ur. Ko pa smo prispeli v Šentjur, so nas za občino že čakali naši starši in nas odpeljali domov.

Na izmenjavi mi je bil najbolj všeč prosti čas oziroma čas, ki smo ga preživeli s prijatelji in gostitelji. Zelo pa so mi bile všeč tudi delavnice, saj smo se zabavali in naučili veliko novega. O izmenjavah menim, da so zelo zabavne hkrati pa tudi poučne. Morale bi potekati med več državami, saj verjamem, da vsi radi potujemo in odkrivamo nove kraje. Na mednarodnih izmenjavah se poleg angleščine naučiš sprejemati tudi drugačne narode, ljudi in načine življenja. Menim tudi, da bi tovrstne izmenjave morale trajati več časa, saj nam je en teden prehitro minil.

Veronika Planko, 9. b

 

Spodnje fotografije je posnel g. Hartmut Klein. Še več njegovih fotografij, ki jih je posnel v tednu mladinske izmenjave, najdete na: https://c.web.de/@337512628232395243/sGpA0gqETuC4ZlCLRg1Odw Fotografije bodo na tej povezavi dostopne do 27. maja 2020.