Petošolci smo se v letno šolo v naravi podali že v septembru. Od 12. do 16. septembra je bil hotel Žusterna v Kopru naš novi dom. Dneve smo poleg učencev z naših podružnic preživljali še z učenci iz OŠ Dobje in OŠ Planina.

Naši delovni dnevi so bili zelo natrpani, zanimivi in poučni. Po zajtrku smo se vsako dopoldne odpravili na triurno plavanje. Tam smo se učili različnih tehnik plavanja, skokov na glavo, nabirali smo kondicijo, da smo na koncu bili pri plavanju dovolj hitri. Ko smo prišli s plavanja, nas je na hodniku že čakal plakat z rezultati ocenjevanja sob. Uh, kar naporno je bilo pospraviti tako, da sta bili učiteljici čisto zadovoljni. Pa še dnevne naloge v delovnem zvezku smo morali reševati. Po plavanju nas je čakalo kosilo, potem pa pouk. Spoznavali smo značilnosti Primorskega sveta, Piran in Koper smo si tudi ogledali, se orientirali, spoznali rastlinje na kopnem in v vodi, živalstvo v morju. Ko smo raziskovali obalo, smo našli veliko polžev, školjk, ribic in rakcev. Tudi z ladjo smo se peljali do Pirana. Akvarij je bil res zanimiv. Popoldan smo zopet po tri ure plavali in se zabavali. Tudi v morju se nam je uspelo kopati, saj smo imeli odlično vreme! Sledila je večerja, po njej pa zabava: spoznavni večer, izbor miss in mistra, nočno kopanje, zaključni kviz znanja. Vsak večer smo zaključili s plesom. Ob desetih smo utrujeni popadali v postelje in nikomur niti na misel ni prišlo, da bi zganjal kakšne lumparije.

Kot bi mignil, je bil tu petek. Čakalo nas je še zaključno preverjanje plavanja.  Dosegli smo sijajne rezultate. Nekaj nas je doseglo bronastega delfina, veliko srebrnega, dve učenki pa celo zlatega. Komaj čakamo, da bomo prejeli še priznanja.