Učenci 8. razredov smo se 28. 9. 2023 odpravili na strokovno ekskurzijo na Gorenjsko. Dan se je začel ob pol osmi uri zjutraj, ko smo se polni pričakovanj z avtobusom odpeljali na Gorenjsko.
Najprej smo si ogledali Muzej kovaštva in Vigenjca Vice v Kropi. V muzeju kovaštva smo spoznali preteklost starega fužinarskega naselja Kropa. Voditeljica nam je predstavila začetek železarstva, ročno obdelavo železa od rude do žebljev in takratno težko življenje ljudi. Videli smo tudi sobo umetnika Joža Bertonclja, ki je ročno oblikoval različne predmete iz železa. Ogled smo nadaljevali v kovačnici Vigenjca Vice. Kovač nam je razložil, kako je izgledal delovni dan kovaške družine, predstavil nam je kovaško delavnico in opisal, kako so ročno izdelovali žeblje. Na koncu nam je postopek izdelave tudi pokazal in nam dal možnost, da sami poskusimo izdelati žeblje. Pot smo nadaljevali v gostišče Leščan, kjer smo pojedli kosilo.
Zadnji ogled je bil v Vrbi, kjer smo si ogledali Prešernovo rojstno hišo. Vodič nam je razkazal hišo in opisal življenje in delo ljudi v času pesnikovega življenja. Predstavil nam je nekaj predmetov, ki so jih uporabljali takrat, hkrati pa je poskrbel za obilo smeha. Nato smo si lahko ogledali črno kuhinjo, posnetke o Prešernu in se sprehodili skozi trgovino. Pozno popoldan smo se odpravili nazaj proti šoli. Naš dan se je končal s prihodom v Gorico pri Slivnici okoli pol šeste ure popoldan.

Tinkara Mastnak, 8. a