Tako kot vsako leto smo učenci in učitelji Osnovne šole Slivnica pri Celju tudi letos obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk nosi slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Učitelji in učenci smo si za zajtrk privoščili črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Po zajtrku smo se pogovarjali o pomenu lokalno pridelane hrane, čebel in pomembnosti zajtrkovanja.

Drugi del naravoslovnega dne je bil namenjen ogledu šolskega čebelnjaka in pogovoru s čebelarjem. Učenci in učitelji smo se skupaj sprehodili skozi gozd.

Predavanje v živo je za nas pripravila Čebelarska zveza Slovenije, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Naravoslovni dan je v nas prebudil tudi ustvarjalno žilico in nastali so mnogi zanimivi literarni prispevki – pesmi, zgodbe in ilustracije pod naslovom »Mi vsi za lepši, boljši jutri«.

Doživeli smo zanimiv in in poučen naravoslovni dan.

 

Tako za prihodnost poskrbimo,

da za naravo vse naredimo.

Narava nam koristi,

zato ohranimo planet čisti.

Prenehajmo s plastiko

in začnimo z znanstveno fantastiko.

Skrbimo za planet

in zadovoljen bo ves svet.

Maja, 7.b

 

Ko se zbudiš,

se urediš

in odhitiš.

Kaj pa zajtrk?

Ponovi vajo.

Ko se zbudiš,

se urediš

in preden odhitiš,

še zajtrk poješ.

Zakaj pa zajtrk?

Zajtrk ti da energijo,

in hkrati svojo magijo.

Da ti še moč,

za dober dan pojoč.

– Alisa, 7. a

 

Danes, 19.11.2021, smo v šoli praznovali dan tradicionalnega slovenskega zajtrka. Dan smo začeli z ogledom zabavnega filmčka, v katerem so obrazložili, zakaj je boljše, da za zajtrk pojemo nekaj zdravega. Ko smo si ga ogledali, pa je sledil pravi slovenski obrok. Kot vsako leto, smo na ta dan imeli kruh, maslo, med, mleko in seveda domača jabolka. Po okusnem zajtrku je sledil še en video, ta pa nam je predstavil kranjsko sivko in vse podrobnosti o njej. Sledila je ena hitra malica. Ko smo se lepo najedli, smo odšli k čebelnjaku, ki ga imamo za šolo. Tam nam je učenec 8. razreda namesto čebelarja opisal kako lahko pomagamo, da bodo čebele še naprej ostale na našem območju. Po kratki predstavitvi, pa smo se odpravili pred šolo ter z našimi muzikanti zapeli pesem Čebelice. Ostalo nam je še malo časa, zato smo se odpravili v telovadnico ter odigrali igro odbojke. Čeprav epidemija korona virusa še zmeraj razsaja, nas to ni zaustavilo pri izvedbi zajtrka. Imeli smo se prav lepo.

– Sara, 9. a