Ker je letošnje leto 2021 Leto Josipa Ipavca, so si učenci PŠ Loka pri Žusmu v sredo, 22. 9. 2021, v Šentjurju ogledali Ipavčevo hišo in tako še pobližje spoznali družino Ipavec, ki je za našo občino z glasbenega vidika še posebej pomembna. Hkrati smo ta dan izkoristili še za obisk muzejske zbirke Rifnik in njegovi zakladi, ki prikazuje zgodovino Rifnika. Na poti domov smo naredili še kratek postanek na turistični kmetiji Žurej, kjer smo si ogledali slikarsko razstavo Tretjega slikarskega srečanja Žusem 2021, na kateri smo občudovali tudi likovna dela naše bivše učenke Barbare Lipnik.

Kakšni so bili po končanem dnevu vtisi nekaterih naših učencev pa si lahko preberete v nadaljevanju:

Alina: Bilo je zanimivo, ker smo videli veliko starinskih predmetov. V Ipavčevi hiši mi je bila najbolj všeč poročna dvorana in glasbena stena. 

Lana: Najbolj mi je bilo všeč v Ipavčevi hiši – še posebej, ko smo igrali igrice. Na razstavi mi je bila najlepša slika, slika z muco. 

Matic: Bilo mi je zelo “fajn”. Najboljše je bilo, ko smo na koncu lahko igrali igrice. Najlepša slika z razstave, je bila slika z ognjenim kamnom.

Luka: “Fajn” je bilo, ker smo si ogledali veliko starih stvari.

Diego: Najbolj sem si zapomnil peč v Ipavčevi hiši, in ko smo se na koncu fotografirali pod veliko, staro lipo.