2. aprila, na rojstni dan Hansa C. Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. Mednarodna zveza za mladinsko književnost – IBBY vsako leto pripravi poslanico in plakat. Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija IBBY – USBBY.

Poslanica nosi naslov Glasba besed, napisala jo je pesnica Margarita Engle. Plakat je oblikoval ilustrator Roger Mello.

Letošnje praznovanje je pri nas povezano tudi s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove. Ob 110. obletnici pisateljičinega rojstva sta Mestna knjižnica Ljubljana in Slovenska sekcija IBBY zasnovala bralnospodbujevalno akcijo Glasba besed Kristine Brenkove in besede o glasbi. Pripravili so seznam 110 del, ki so povezana z njenimi deli in s knjigami za otroke o glasbi.

Ob prazniku je poslanico napisal tudi pesnik Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS:

Berimo otroške knjige, da se bodo zgladile gube na čelu starega sveta

 Takoj za dnevom lažnivih kljukcev, 1. aprilom, nastopi mednarodni, svetovni dan knjig za otroke. Prav je tako. V teh dišečih, lepo okrašenih knjigah je 1001 resnica, tisoč občutkov in dogodivščin v davnini in do današnjih dni: pod soncem in pod žarki lune, iz mitskih korenin pod zemljo in iz sanjske preje, kjer je vse zlahka res, če prinaša dobro – in srečen konec.

Vsa velika literatura rase iz teh resnic prve otroške knjige, ki se napaja in poji ob toku prvinskega življenja. Od tisočerih zrn soli, tisočerih zrnc cvetnega prahu, iz rojev črk in besed na pisanem papirju. Naj nam bo v veselje: malim in velikim. Dajmo ga z veseljem deliti z drugimi v svoji bližini.

Berimo otroške knjige, da se bodo zgladile gube na čelu starega sveta.

Lahko si ogledate tudi videoposnetek.

Slovenska sekcija IBBY je poslanico in plakat za praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke pripravila že večkrat, nazadnje lansko leto.

Sekcija je jeseni 2020 podelila nagrado za posebne zasluge pri spodbujanju branja Društvu Bralna značka Slovenije – ZPMS.  Bralna značka, ki letos poteka že 60. leto, se je uvrstila tudi na seznam slovenske nesnovne kulturne dediščine. Vabimo vas k ogledu predstavitvenega filma o Društvu Bralna značka – ZPMS in o Bralni znački.

O Bralni znački lahko rešujete tudi letošnji MEGA kviz.

Najmlajše ob prazniku knjig za otroke želi razveseliti tudi Mladinska knjiga. Ogledate si lahko del zgodbe iz slikanice Pravljično potovanje Hansa Christiana. Andersena in kako je ilustratorka Maja Kastelic izdelala ilustracije zanjo.

Otroci in odrasli, vzemite si čas za knjige, danes in vse naslednje dni.