Naj vas spomnimo, da danes, 3. decembra, mineva natanko 220 let, odkar se je rodil naš veliki pesnik France Prešeren.

3. decembra leta 1800 se je v vasi Vrba na Gorenjskem rodil tretji otrok in prvi sin – France. Njegovi domači so se odločili, naj bi obiskoval šole, saj je bil bister. Njegova mati je želela, naj bi postal duhovnik.
Komaj osemletnega so poslali k stricu duhovniku na Dolenjsko. V Ribnici je obiskoval osnovno šolo, kjer je bil kot odličnjak vpisan v zlato knjigo.
Po ljubljanski gimnaziji je nadaljeval študij prava na Dunaju in postal doktor prava.

Njegova pesniška zbirka Poezije obsega vse najboljše, kar je spesnil. Pesnil je o ljubezni, domovini, o življenjski nesreči ter o smislu pesnjenja.
Nekatere njegove najbolj znane pesmi so: O Vrba, Povodni mož, Krst pri Savici,
Turjaška Rozamunda,  Soneti nesreče, Ljubezenski soneti, Sonetni venec, Gazele.

Posebno mesto pa ima za Slovence Prešernova Zdravljica. Ta na poseben način izraža ljubezen do slovenskega človeka, naroda in domovine. Prav zato je 7. kitica Zdravljice postala slovenska himna.

Prešernova življenjska pot se je prekmalu končala. Onemogel in bolan je umrl
8. februarja 1849 v Kranju, kjer je tudi pokopan.

Na Prešernov rojstni dan,  3. decembra,  praznujemo tudi  Ta veseli dan kulture – dan odprtih vrat slovenske kulture. To je naš veseli kulturni praznik, ki vse ljubitelje kulture  v časih brez epidemije vabi v gledališča, kulturne domove, knjižnice, galerije, muzeje.
Na ta dan kulturne ustanove po vsej Sloveniji nudijo brezplačne obiske ali oglede kulturnih dogodkov. Letos žal ne bo tako. Lahko pa posvetimo svoj čas prireditvam, pripravljenim za ogled na daljavo.

Kultura  nas  bogati in nam ponuja obilico prijetnih trenutkov in užitkov.
Prijetno praznujte današnji veseli dan kulture.