V torek, 29. 9. 2020, smo se učenci 8. razreda odpravili na strokovno ekskurzijo na Gorenjsko.

Najprej smo obiskali čebelarski muzej, kjer nas je pričakala vodička, ki nas je popeljala v zgodovino čebelarstva. Podrobneje nam je predstavila našo Kranjsko čebelo, ki jo imenujemo tudi Sivka in nas opomnila, da ne smemo pozabiti na največjega in najbolj poznanega čebelarja v naši zgodovini,  Antona Janšo, ki ima zelo velike zasluge za razvoj čebelarstva.

Po ogledu muzeja, nas je pot popeljala v Vrbo, rojstno hišo našega največjega pesnika, Franceta Prešerna. Prijazna vodička nam je zelo doživeto pripovedovala o njegovem življenju in delu. Nekaj povedi nam je povedala tudi v gorenjskem narečju, na koncu pa v angleščini recitirala sedmo kitico Zdravljice.

Po ogledu Prešernove hiše smo odšli na kosilo. Naš zadnji cilj pa sta bila kovaški muzej, ki predstavlja slovensko dediščino železarstva in kovaška delavnica v Kropi. V vigenjci, ročni kovačnici žebljev, nam je gospod pokazal, kako so včasih kovali žeblje, veliko pa nam je povedal tudi o težkem življenju in delu kovaških družin. Na koncu so se nekateri učenci praktično preizkusili v kovaštvu.

Na ekskurziji smo se imeli zelo lepo in se domov vrnili obogateni z novimi znanji.

Katarina Debelec, 8. razred