V petek, 15. 11. 2019, smo tudi v Loki izvedli več zabavnih in poučnih dejavnosti v sklopu vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.
Dan smo začeli s kuharskimi delavnicami. Učenci 1., 2. in 3. razreda so izdelovali sadna nabodalca in namizno dekoracijo, učenci 4. in 5. razreda pa so se lotili priprave zdravih sadnih napitkov, smutijev, ter peke mafinov.
Po kuhanju smo združili pevske moči vrtičkarji ter osnovnošolci, zapeli smo namreč že tradicionalnega Slakovega Čebelarja. Spremljal nas je odličen harmonikaš Aljaž Kramperšek, pridružil pa se nam je tudi čebelar Franc Namurš. Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.
Sledil je izobraževalni del, v katerem nam je čebelar povedal postopek izdelave medu, pokazal zaščitno čebelarsko opremo in satje, ter nam razkril veliko zanimiv dejstev o čebelah, čebeljih družinah in medu.
Želodčki so nam že pošteno krulili, zato smo odšli v jedilnico, kjer so nas že čakale bogato obložene mize, na katerih so bili peharji z rezinami črnega kruha, maslo, med, mleko in jabolka. Po tradicionalnem slovenskem zajtrku smo se še posladkali s sadnimi nabodalci ter užitno dekoracijo v obliki ježkov.
Siti smo odšli še v telovadnico, kjer smo se pošteno razgibali in nasmejali. Za zaključek smo izdelali še shemo šolskega sadja in zelenjave, ki smo jo dokončali v oddelku podaljšanega bivanja.

Sadni smutiji ter mafini so bili po kosilu nagrada za marljivost tekom dneva.