V torek, 15. 10. 2019, smo se šestošolci zopet odpeljali proti Ljubljani. Tokrat nas je pot vodila v Cankarjev dom in v Tehnični muzej v Bistro. Vedoželjni smo se z malico posedli na avtobus, ki je odpeljal proti avtocesti v smer Ljubljane.

Najprej smo si obiskali Cankarjev dom, kjer smo v Gallusovi dvorani uživali v simfonični matineji Čudoviti svet glasbil. Povezoval jo je napovedovalec Boštjan Gorenc- Pižama. Njega smo poznali že od prej. Poleg tega, da piše knjige, je namreč tudi izvrsten komik. Predstavil nam je glasbila, s katerimi so glasbeniki igrali v orkestru. Predstavitev je bila toliko bolj zanimiva, ker je glasbila predstavil na komičen način, da smo si vse veliko lažje zapomnili. Orkester nam je zaigral simfonijo češkega skladatelja Antonina Dvořak z naslovom “Simfonija številka devet iz novega sveta.  Še veliko bolj pa nas je navdušil mlad solist na harmoniki. David Sabo šteje komaj 15 let in igranje harmonike izvrstno obvlada. Pa ne samo to. Ta mladenič nam je predstavil svojo lastno skladbo. Bilo smo zelo presenečeni, saj si ne znamo predstavljati, koliko znanja in nadarjenosti je potrebno za takšno glasbeno delo.

Navdušeni nad dogajanjem, smo se odpravili na kosilo in nato še v Bistro. Tukaj smo se razdelili v dve skupini. Moja si je najprej ogledala mogočno tiso. To rastlino so včasih uporabljali za izdelovanje lokostrelskih puščic. Ker je rastlina strupena je tako zastrupila nasprotnika, ki je ranam podlegel. Sledil je ogled Bistre in še muzeja v katerem so bili razstavljeni izdelki iz lesa ( zgodovinski izdelki, obdelava in uporaba nekoč ipd.) ter lovski oddelek.

Ogled smo zaključili s kratko malico, nato pa smo se odpeljali prosti domu. Vem, da smo se vsi imeli lepo, saj smo se veliko nasmejali in še več naučili.

Ana Bobnar, 6.a