V četrtek, 27. 9. 2018, smo učenci 7. a in 7. b razreda odšli na ekskurzijo v Prekmurje. Ob osmi uri smo se napotili k avtobusu. V prtljažnik smo naložili šolsko malico.
Najprej smo se zapeljali do ptujskega gradu. Tam nas je pričakala vodička in skupaj smo odšli do razgledne točke na gradu, od koder smo si ogledali mesto Ptuj pod seboj. Vodička nas je po ozki skrivnostni potki popeljala od gradu do mestnega jedra, kjer smo si ogledali razne znamenite spomenike, kot so sv. Florjan pred mestno hišo, pročelje cerkve dominikanskega samostana in številne druge.
Po okusni malici, ki smo si jo privoščili v Ptuju, smo se z avtobusom odpeljali do reke Mure. Prek lesenega mostička smo prispeli na Otok ljubezni. Na Muri smo se peljali z brodom in si ogledali stari mlin. Tam smo si lahko kupili spominke. Bili so kar precej dragi, zato nisem kupila veliko. Nekaj časa smo se še igrali na igralih, nato pa smo se z avtobusom odpeljali na ogled evangeličanske cerkve v Moravskih Toplicah.
Po ogledu cerkve smo odšli na kosilo. Okrepčali smo se z dunajskimi zrezki, pomfrijem, solato in sokom.
Po kosilu smo se odpravili do lončarske vasi v Filovcih, kjer smo si ogledali postopek izdelave glinene posode na lončarskem vretenu, tipično panonsko hišo in staro peč za žganje glinenih izdelkov. Malo me je motilo, da nam je lončar pripovedoval zelo tiho in si nisem vsega zapomnila. Kar z avtobusa smo si ogledali še Plečnikovo cerkev v Bogojini, sošolki pa sta nam po mikrofonu predstavili njene značilnosti.
Naši ogledi so bili pri koncu in odpeljali smo se nazaj domov v Gorico pri Slivnici, kjer so nas že čakali starši. Imela sem se zelo lepo.

Fiona Rakovec Pirc

~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~

Nekaj vtisov učencev

Najbolj se mi je v spomin vtisnila vožnja z brodom. Vodička nam je odprla vratca in stopili smo na brod. Prišel je gospod in brod odvezal. Premikali smo se preko Mure, gospod pa je ves čas krmaril. Nismo pa mogli pristati na drugi strani reke, ker je bila voda preplitva. Vrnili smo se in ko je gospod hotel privezati brod, sva mu morala midva z Anejem pomagati krmariti.

Miha Mansutti

Šli smo na ptujski grad, s katerega je bil prelep razgled na Ptuj. Nato smo šli po skrivni potki v mesto. Najprej smo si ogledali prostor, kjer je stal sramotilni steber. Na vrhu je bil relief in nad njim kip. Ogledali smo si še različne znamenite stavbe, kipe in ostale znamenitosti. Po potki ob zidu smo nato šli nazaj do avtobusa.

Tilen Tičer

Najbolj sem si zapomnila, ko smo bili v evangeličanski cerkvi. Bilo je zelo zanimivo poslušati gospoda duhovnika. Najbolj zanimivo pa je bilo, ko je zmolil molitev po prekmursko.

Nuša Sinkar

Na ekskurziji mi je bila zelo všeč evangeličanska cerkev, o kateri nam je zelo veliko povedal prijazen gospod. Cerkev na ljudi naredi zelo dober vtis s svojim umirjenim dekorjem. Prav tako mi je bil zelo zanimiv prekmurski jezik.

Leja Planko

Všeč mi je bilo vse, kar smo videli na ekskurziji. V cerkvi sem celo razumela nekaj besed ali kakšen krajši stavek v prekmurščini, ki jih moje sošolke in sošolci niso razumeli.

Danaja Krajnc

Bili smo tudi v muzeju na prostem, kjer smo si ogledali staro lončarsko peč, panonsko hišo s starim pohištvom ter opazovali, kako se izdela glinena posoda. Izvedela sem veliko novega.

Eva Robič

Bilo je zabavno, poučno ter zanimivo. Na avtobusu smo se zabavali, pogovarjali in smejali. Spoznali smo nekaj prekmurščine, saj nam je gospod v cerkvi zmolil Oče naš v prekmurščini. Spraševal nas je, kaj pomeni prekmurska beseda in mi smo ugibali slovensko. Na Otoku ljubezni smo si ogledali izdelovanje oblačil iz lanu in film o tem, kako so se prebivalci zavarovali pred poplavljanjem reke Mure. Ogledali smo si tudi notranjost in zunanjost mlina na Muri.

Gabriel Jazbinšek, Anej Ojsteršek

~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~   ~