Nacionalni inštitut za javno zdravje iz Celja je povabil osnovne šole k izvedbi aktivnosti »Otroci za varnost v prometu« ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, ki vsako leto poteka v mesecu novembru. Namen te akcije je bilo ozaveščanje javnosti o problematiki alkohola v prometu.

Učiteljica nam je povedala, da bomo učenci 3., 4. in 5. razreda sodelovali v akciji Otroci za varnost v prometu. Bili smo zelo veseli. Iz risalnega lista smo izrezali obris svoje roke. Na ta obris smo napisali vsak svojo misel, s katero smo želeli opozoriti voznike, naj pred vožnjo ne pijejo alkohola. Seveda so nekateri učenci rekli, da nimajo nobene ideje, ampak na koncu je bila njihova misel zelo pametna! Ko smo to napisali, smo obris še okrasili in pobarvali. Bilo je še čisto malo časa, a  smo rokice vsi dokončali. Nato je učiteljica te izdelke poslala v Celje.

Čez nekaj dni, v sredo, 11. 11. 2015, sta v šolo prišla policista. Eden je bil moj ati, drugi pa gospod Uroš Malgaj. S policistoma smo odšli na parkirišče pred glavno cesto in nato še v križišče, kjer sta policista ustavljala voznike, mi pa smo jim delili letake. Na njih so bili obrisi naših rok in sporočilo o alkoholu. V paru smo delili letake in voznike opozarjali, da na martinovo in vse dni v letu ne pijejo alkohola, ko sedejo za volan. Pri tem delu smo se zabavali. Ko sta se  policista odpeljala, smo se vrnili nazaj v šolo. Nekaj letakov smo razdelili še kasneje na avtobusni postaji. 

                                                                                                                                             Ana Užmah, 4. razred